Årets ungdomskommune 2023

Under opninga av den nasjonale ungdomskonferansen i Mosjøen kunngjorde barne- og familieminister Kjersti Toppe at Kvam herad er Årets ungdomskommune.

Bilde av representantar frå KVam som tek imot pris frå Kjersti Toppe - Klikk for stort bileteSondre, Siriann og Sara på scena for å ta i mot pris frå Kjersti Toppe. Stine Skipnes. Helgelendingen

 

Mottok prisen

Sara Petrine Coucheron Fykse, Sondre Fagerheim Lunestad og Siriann Lillevik jublar etter å ha motteke prisen som Årets ungdomskommune i dag. Prisen vart delt ut i føremiddag av Kjersti Toppe under Ungdomskonferansen i Mosjøen. Det er både sjokkerande og stas kan ungdommane Sondre og Sara melde frå Mosjøen på telefon, og dei synest det er fortjent. Men det var ikkje forventa etter å ha sett bidraga til dei flinke kommunane som også var nominert.

— Kvam herad gjer ein strålande jobb med å ta vare på og inkludere ungdommane sine. Gratulerer så mykje til kommunen og ungdomsrådet med kåringa som Årets ungdomskommune, seier Toppe. 

Årets ungdomskommune» blir delt ut annakvart år til ein kommune som utmerkar seg i arbeidet for retten unge har til deltaking og medverknad i lokalsamfunnet. Ungdomskonferansen er ein nasjonal arena for læring og erfaringsutveksling mellom ungdomsrådsmedlemmer og dei som jobbar for og med ungdom i kommunane.  Konferansen blir arrangert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), som i år samarbeider med vinnaren i 2021, Vefsn kommune, og ungdomsrådet i Vefsn.

Bilde av Sondre og Sara med bildepremie - Klikk for stort bileteSondre og Sara har saman med Siriann tatt imot prisen for Årets ungdomskommune 2023

 

Bufdir skriv dette i grunngjevinga si:

Juryens begrunnelse årets ungdomskommune 2023

Årets ungdomskommune har en tydelig dedikasjon for sine unge. Gjennom en systematisk satsning på fritidsfeltet, og aktivt medvirkningsarbeid, legger kommunen til rette for at barn og unge skal få oppleve at de hører til i et fellesskap.

Kommunen viser stor forståelse for at ingen barn og unge er like, og at ulike ungdommer vil ha ulike interesser. Dette reflekteres blant annet i kommunens målrettet for at unges stemmer skal bli hørt, og for at unge skal kunne leve meningsfylte liv, i fellesskap med andre unge.

Kommunen har et sterkt og velfungerende ungdomsråd, med møteplan som følger kommunestyret og en rekke opplæringstilbud. Ungdomsrådet har mulighet til å tale i kommunestyret, og kan vise til flere gjennomslag. Slik illustrerer kommunen at den har strukturer der barn og unge har reell mulighet til å bli hørt, og et faktisk rom til å påvirke avgjørelsene som preger livene deres.

Årets ungdomskommune utmerker seg gjennom sitt målrettede arbeid på fritidsfeltet. I samarbeid med ungdomsrådet gjennomførte kommunen en Alle Med-dugnad i januar 2021, der lokale ungdommer, kommuneansatte, politikere og frivilligheten var med på å identifisere hindringer for barn og unges deltakelse. Dette, i tillegg til informasjon fra Ung Data-undersøkelsen, satte en tydelig kurs for en omfattende fritidssatsning. Juryen opplever at dette har ført til et godt samsvar mellom uttalte målsetninger og iverksatte tiltak i kommunen.

Et av disse tiltakene er det lokale fritidskortet, som kommunen valgte å videreføre etter at det nasjonale pilotprosjektet ble avsluttet i 2022. Kommunen har siden jobbet aktivt for at så mange som mulig i målgruppen skal ta kortet i bruk. I tillegg har kommunen utviklet Fritidskortet Pluss, der barn og unge som står i fare for å falle ut av aktivitet, for eksempel på grunn av familieøkonomi, kan få økt støtten sin på en enkel og ikke-stigmatiserende måte.

Hvert år siden 2021 har kommunen arrangert en fritidsmesse, der lokale barne- og ungdomsorganisasjoner får mulighet til å vise frem aktivitetene de tilbyr. Alle skoleklassene fra syvende til tiende trinn deltar på messen, som også er åpen for elever i første klasse på videregående skole.

Fritidssatsningen bygger på et godt samspill mellom ulike kommunale etater og tjenester. Kommunen har blant annet opprettet en tverrfaglig koordineringsgruppe for unges fritid, som blant annet består av representanter fra skolesektoren, barnevernstjenesten, kulturkontoret, NAV, og den lokale frivillighetssentralen. Koordineringsgruppen har utviklet en lokal fritidserklæring som, etter innspill fra ungdomsrådet, ble vedtatt av kommunestyret i mars 2023.

Det lokale samspillet og den tverrfaglige innfallsvinkelen til fritidsfeltet synes også godt i kommunens planverk. Målsetningen om at alle barn og unge skal få delta reflekteres i kommunedelplanen for oppvekst, kommunedelplanen for helse og omsorg, samt kommunedelplanen for fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv.

Videre har kommunen jobbet aktivt for å skape kommunale møteplasser for barn og unge. Her har ungdomsrådet spilt en sentral rolle. I juni 2023 innvilget for eksempel kommunestyret midler uteområdet Basecamp, etter initiativ fra ungdomsrådet. Ungdomsrådet har også vært viktige for utviklingen av fritidshuset Ungdomsbasen. Videre har kommunen etablert tilbud som åpen hall, jobbet for å styrke den lokale kulturskolen og videreutviklet ferietilbudet ung fritid ferie. Gjennom fritidssatsningen, har kommunen også bevilget penger til en ny motocrossbane, og lagt til rette for etableringen av en lokal e-sport-klubb.

Årets ungdomskommune er Kvam Herad!

Æra og prisen går fyrst og fremst til ungdommen

- Å verta kåra som årets ungdomskommune er utruleg stas. Kvam herad har arbeidd med at ungdomen si stemma skal koma fram, og deira medverknad og deltaking i demokratiet over mange år. Arbeidet er fyrst og fremst som ein viktig del av ei mangfaldig satsinga på oppvekstvilkåra i kommunen, som igjen er del av visjonen om å skapa ei oppsiktsvekkjande framtid i Kvam. Då er det ekstra kjekt at denne satsinga vert lagt merke til av andre seier rådmann Anita Hesthamar!

Vidare seier ho at oppi ei slik satsing er det mange enkeltmedarbeidarar i kommunen som har teke eit ekstra ansvar, og som skal ha ein ekstra stor klapp på skuldera i dag. Men for å lukkast er det også mangfald og omfang som strekkjer seg langt vidare, utover heile kommunen, og som inkluderer engasjerte samarbeidspartar. Så det er kanskje på tide å skriva om "it takes a village" når me snakkar om oppvekst, til at "det krevst ein heil kommune".  

Størst innsats har ungdomen sjølv gjort. Det er krevst ein del ekstra å stå fram som meiningsbærar i eit samfunn i dag, der troll frå heile verda er klare til å trolla vekk alt dei ikkje likar. At me har så mange flotte ungdomar som vågar dette steget og står i det, er eg utruleg takknemleg for. Skulle berre mangla at me då ikkje høyrde kva de hadde å koma med, og tok det på alvor. Både æra og denne prisen går fyrst og fremst til dykk! 

Og så er me andre i Kvam herad veldig glade for å kunne sola oss i glansen. Tusen takk til juryen for utnemninga og ei veldig kjekk grunngjeving som motiverer til vidare innsats!

bilde av menneske rundt langbord i kantina på rådhuset - Klikk for stort bileteTidlegare Ungdomsrådmedlem Sander og Eusebiu kom med alkoholfrie bobler og blomar for å feira saman med deler av ungdomsrådet og ordføraren på rådhuset. Kari W Vik

Ein stolt ordførar fortel at, eg er svært glad for at det målretta arbeidet som vert gjort i Kvam herad vert lagt merke til og sett pris på.

Det er målretta arbeid frå dyktige tilsette, og det er ikkje minst frå svært dyktige ungdomar i ungdomsrådet vårt. Kvam ungdomsråd har over mange år utmerka seg med engasjerte og dyktige medlemer fortel Torgeir Næss.

Satsingane våre på medverknad og på kvalitet på oppvekstfeltet har ei solid tverrpolitisk forankring i heradsstyret vårt. Alle politiske parti har i sterkare og sterkare grad satsa på born og unge.

Gratulerer til alle – dette skal ikkje vera noko kvilepute. Det skal vera eit grunnlag for vidare satsing!